Deset godina od smrti Vlada Dapčevića: revolucionarni primer je živ!

Deset godina od smrti izuzetnog komuniste i borca Vladimira Vlada Dapčevića (1917-2001) nije povod za nekakvu formalnu komemoraciju, već za sumiranje značaja njegove revolucionarne pojave za očuvanje kontinuiteta žive prakse kritičkih ideja marksizma-lenjinizma u bivšim jugoslovenskim zemljama.

Danas, kada se okončanje procesa restauracije kapitalizma u nekadašnjim socijalističkim društvima sudarilo sa izbijanjem duboke krize kapitalističke privrede, sve više sazreva potreba za političkim artikulisanjem klasne borbe i revolucionarnim organizovanjem proletarijata. Stoga je Vladov primer za nas izuzetno važan, kao merilo za sprovođenje revolucionarne linije u različitim, najčešće nepovoljnim, okolnostima, i kao uzor dosledne borbe protiv oportunizma i revizionizma, koji na ovim prostorima toliko često pretenduju na nazive levice i komunizma.

Deset godina nakon Vladove smrti može se konstatovati da na ovim prostorima oživljavaju revolucionarne antikapitalističke tendencije, kao i da među njima značajno mesto zauzimaju one snage koje, rukovodeći se marksističko-lenjinističkim načelima, polaze od Vladovog primera revolucionarne doslednosti. Smatramo da je to najbolji dokaz da njegova mukotrpna borba nije bila uzaludna, već da je, kao trajna vrednost, postala deo revolucionarnog nasleđa međunarodnog radničkog pokreta i stalna inspiracija za razvoj oslobodilačkih praksi.

One thought on “Deset godina od smrti Vlada Dapčevića: revolucionarni primer je živ!

Add yours

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: