Debeljak radnicama ne nudi ništa dobro

Zadnjih dana mogli smo čitati kako Tomislav Debeljak, vlasnik DIV grupe, donosi „demografske mjere“ kojima će, u slučaju trudnoće, radnicama zaposlenima na određeno odmah ponuditi ugovore na neodređeno. Mediji su se raspisali o mesiji iz privatnog sektora koji na svoju štetu nudi velike pogodnosti radnicama. Vlada je odmah pozdravila mjere, no kako to inače biva u kapitalizmu, iza ove najave stoji Debeljakova samoreklama bez temelja.

Radnica koje imaju ugovor na određeno u cijeloj DIV grupi je samo 84. One rade za mizerne plaće, nemaju pravo članstva u sindikatu, a ako se za to članstvo slučajno odluče, riskiraju otkaz. Mizerne plaće se svaki mjesec smanjuju, a praktički nikad ne znaju koliku će plaću idući mjesec dobiti.

No Debeljak je samo posljedica. Problem je naravno u sustavu koji je nekadašnjeg industrijskog diva pretvorio u DIV grupu gdje jedna osoba odlučuje o sudbini svih radnika. Jednom kada će Brodosplit biti u rukama radnika, tada će se uistinu raditi na dobrobit poduzeća i cijele zajednice kojoj će služiti. Ovako služi samo interesima uskog kruga koji dobro naplaćuje težak rad radnika i radnica.

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: