Sunce i more blagajnicama!

Hrvatska se ne prestaje hvaliti svojim uspješnim turističkim sezonama, koje svake godine obaraju rekorde u posjećenosti top destinacija, broju noćenja ili slijetanja na nekim od hrvatskih aerodroma. Ipak, ironično, od hrvatskog turizma, ne da ne žive svi slojevi hrvatskog društva, nego njemu veliki broj nema uopće pristup.

Prošle je godine tek 43 posto hrvatskih građana ostvarilo višednevna putovanja. Oni koji nisu putovali, najčešće nisu zbog nedostatka financijskih sredstava, a oni koji jesu, najčešće su odsjeli u tzv. nekomercijalnom smještaju, dakle kod rodbine i prijatelja, nerijetko prakticirajući „pašteta turizam“.

Domaći turisti, računamo tu i turiste iz susjedne BiH koji dolaze na jednodnevna putovanja u obližnja im mjesta, često su na meti kritika, jer dolaze na more i ništa ne kupuju, ne idu u restorane i barove, ne iznajmljuju jet skijeve i – ne doprinose hrvatskoj ekonomiji. Usluge i sadržaji koje nudi hrvatski morski turizam sve su skuplje i nedostupnije: od kugle sladoleda do spusta toboganom, da ne govorimo o onima koje se donedavno nisu ni plaćale, kao što je korištenje tuša na plaži.

Pored toga, sve više plaža je pod koncesijom pa je sve češći slučaj da se ulaz na neku plažu plaća, a kad se ne plaća, koncesionar se potrudi pojasniti da gostima bez keša na plaži nije mjesto. Na mnogim jadranskim plažama zjape prazne ležaljke predviđene za VIP goste, dok je prostor za „slobodne kupače“ sve skučeniji.

Sve to predstavlja veliku neugodu turistima koji pripadaju radničkoj klasi: izruguje ih se i kritizira jer su došli na more s ograničenim džeparcem. Kada se koncesionar plaže u primorskom mjestu Selce, već poznat po svojim uznemiravanjima „običnih kupača“, nedavno sukobio s kupačem koji se usudio staviti svoj ručnik na „krivo mjesto“, koncesionar mu je dobacio: „Zato i sjediš na podu, jer nisi ništa pametno napravio“.

Pozdravljamo sve činove bunta protiv koncesionara koji parazitiraju na hrvatskom pomorskom dobru, zalažemo se za slobodan pristup javnim dobrima kao što su more i plaže te naglašavamo da svi jednako imamo pravo na odmor!

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: