Ne radu do groba

Jučer se u Zagrebu održao prosvjed protiv reforme mirovinskog sustava koja se idući tjedan izglasava u Saboru. Slušajući gazde iz Bruxellsa, vlada podiže dob za umirovljenje s 65 na 67, a one koji se tom pravilu ne pokore – dakle, radnike koji se nakon desetljetnog teškog rada „potroše“ prije 67 – planira kazniti manjim iznosom mirovine. Na jučerašnjem prosvjedu tisuće su ljudi poručile Vladi da ne žele crnčiti do smrti.

Pored lidera sindikalnih središnjica, s pozornice smo mogli čuti i govore radnika. Dok su se neki sindikalni vođe pozivale na domoljublje ili pozdravljali predsjednika opozicijske, tobožnje socijaldemokratske stranke, radnik koji radi u komunalnoj službi, na otvorenom, po svim vremenskim uvjetima, kroz čije ruke prođe nekoliko stotina kanti i kontejnera i koji već iza sebe ima operaciju koljena, najbolje je objasnio zašto ova „reforma“ ne smije proći.

„Gledajući starije kolege, jasno mi je da sa 65 a kamoli sa 67 godina starosti ne bih mogao raditi ovaj posao. Ovakav prijedlog smatram ponižavajućim ne samo za sebe nego za sve radnike“, rekao je radnik, a tisuće su ga pozdravile pljeskom.

Dodajmo i to da je omjer broja umirovljenika naspram broja radnika zbog kojeg je mirovinski sustav u katastrofalnom stanju također rezultat vladine politike. Ova, kao i svaka dosadašnja, vlast konstantno je gazila radnička prava pa svakodnevno masa radnika odlazi raditi izvan Hrvatske.

Mi nećemo odgovarati za njihove greške! Nitko od nas neće raditi do groba!

Zatvoreno za komentare.

Create a website or blog at WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: