Stav CIK o protestima

Posle fizičkog napada na Borka Stefanovića u Kruševcu otpočeli su takozvani građanski protesti koji su posle okupljanja pod nazivom Stop krvavim košuljama dobili novi naziv 1od5 miliona. Kada su protesti počeli, koalicija stranaka pod nazivom Savez za Srbiju, čiji je član i Borko Stefanović pored Dveri i nekoliko derivata bivšeg DOS-a okupljenih oko Demokratske stranke ispostavila se kao preslaba za direktno rukovođenje protestima čiji dobar deo učesnika ne podržava politiku navedenih stranaka.

Iako je na početku neposrednu dirigentsku palicu morala da prepusti takozvanim nestranačkim ličnostima, koalicija Savez za Srbiju je ipak bila jedina organizovana snaga u toj slabo organizovanoj masi koja je uspela samo da izrazi nezadovoljstvo trenutnim stanjem. Zato je posle dvomesečnih manevara Savez za Srbiju uspeo da nametne svoju hegemoniju i priču o društvenim promenama svede na ličnjo pitanje Aleksandra Vučića i reciklažu zahteva za formiranje prelazne vlade koja je rođena još u ranim fazama Miloševićevog perioda.

Grupa aktivista okupljenih oko Levog bloka pokušala je da razbije ovu hegemoniju i određenia pitanja su postavljena u široj javnosti, na ovome naravno treba čestitati. U situaciju kada je budući tok jednog društvenog procesa otvoren ima smisla delovati u masi koja se okuplja, ili makar to pokušati.

Crvena inicijativa Kragujevac je suprodstavljena politici Saveza za Srbiju isto koliko i politici aktuelne vlasti. Niko od njih, ma koliko delovao moćno nije centar moći sistema. Srbija je zemlja perifernog kapitalizma u kojoj vladajuće elite predstavljaju interese veće moći od one koju imaju, a nagrada za to jeste pravo na veliko lično bogatstvo koje su do sada iskoristili kako pripadnici Srpske napredne stranke, tako i Saveza za Srbiju.

Srbiji nisu potrebne ni tehničke vlade, ni prelazne vlade. Srbiji, kao i ostalim zemljama sada jeste potrebna samo revolucija, ona koja će ukinuti socijalne razlike, pre svega siromaštvo. Slobodni mediji su naravno potrebni, ali slobodni ne samo od vlasti nego od uticaja krupnog kapitala i interesnih grupa.

Iako su male šanse za njeno formiranje, i protiv prelazne vlade ćemo biti isto koliko i protiv ove važeće.

DOLE SNS I SZS!

ŽIVEO SOCIJALIZAM!

ŽIVELA REVOLUCIJA!

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: