Žena koju ne mogu slomiti

Franca Rame bila je poznata talijanska glumica, dramaturginja i komunistica. Od kasnih 1950-ih vodila je svoju kazališnu družinu u Milanu, zajedno s partnerom nobelovcem Dariom Foom. Njezin rad nikada nije bio „samo“ kazališni, već uvijek politički. Kroz kazalište je progovarala o potrebi oslobođenja žena kao i oslobođenja radničke klase.

Aktivno je sudjelovala u pomaganju političkim zatvorenicima kroz Crvenu pomoć. Da bi je „kaznili“ zbog njezinog rada, grupa fašista ju je otela, kasnije se ispostavilo u suradnji s vodstvom milanske policije. Danima je mučena na najbrutalnije načine u jednom od brojnih zločina protiv ljevice tijekom talijanskih „olovnih godina“.

Ali Franca je torturu preživjela i brzo se vratila na kazališne daske upravo da bi progovorila o fašističkom zločinu nad sobom. Preminula je 2013. godine, u osmom desetljeću života, još uvijek kao članica jedne od brojnih komunističkih partija u Italiji.

Prije par dana mural s njezinim likom uništila je grupa fašista, slična onim kukavicama koje su je zvjerski mučile prije 46 godina. I vrlo vjerojatno sa sličnim vezama s lokalnom policijom, pogotovo ako uzmemo u obzir da je trenutni ministar policije fašist koji otvoreno odobrava rasističke napade. Kao ni tada, ni danas fašističke kukavice ne mogu uništiti njezin lik, bez obzira na to što činili.

Franca Rame ostaje simbol borbe za drugačiji svijet i ideju od koje još uvijek drhte neprijatelji slobode.

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: