Marx živi u svakoj borbi

Posljednjih tjedana grupe ekstremnih desničara pokušavaju uništiti nadgrobni spomenik Karla Marxa u Londonu. U tom nema ništa čudno: Marx je čovjek koji se usudio zamisliti slobodniju budućnost – fašizam je pokret koji je nastao s jedinim ciljem da spriječi tu slobodnu budućnost povratkom u mračnu prošlost. Marxovo društvo bez klasa i eksploatacije je najveća fašistička noćna mora.

Ali ne radi se ovdje samo o grupicama naci-vandala. Posljednjih 30 godina dopustili smo neprijateljima slobode da normaliziraju laž o tzv. totalitarnim režimima koja je izjednačila potpune suprotnosti: komunističku ideju društva bez potlačivanja i iskorištavanja ljudi s fašističkom idejom nasilnog nametanja i očuvanja umjetnih društvenih razlika. Samo u društvu koje pristaje na laž o „totalitarizmu“ je normalno da se Marx doživljava kao „problematična figura“.

Poput većine gradova u bivšim kolonijalnim silama, London je pun „krvavih“ spomenika koji slave pljačkaše, rasiste i masovne ubojice. Britansko se društvo s tom poviješću nikada nije suočilo. Dapače, upravo ovih dana, britanska se država zajedno s drugim najvećim svjetskim pljačkašima sprema na novi gusarski pohod pelješenja Venezuele. Onima koji te nove zločine žele opravdati koristi svaki pokušaj uništavanja sjećanja na Marxa.

Ali bez obzira na spomenike i grobnice, Marx živi i živjet će ne u mramoru, nego u svakoj borbi za svijet bez imperijalizma i kapitalizma. Svaka od njih glasno podsjeća na njegovu najavu da je bolji svijet iza ugla.

Zatvoreno za komentare.

Create a website or blog at WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: