Vaučeri političarima!

Župan Međimurske županije Matija Posavec predlaže da se socijalna naknada Romima u njegovoj županiji dijeli u obliku vaučera, tvrdeći da je “jedan od problema s kojima se susrećemo je sustav nenamjenskog trošenja socijalne pomoći” i da je to “novac svih nas“. Dodaje da se socijalna pomoć dosad trošila na alkohol i kocku i zaključuje da njegov prijedlog nije rasistička mjera.

Pritom mu očito nije sporno da je romski narod ovdje iznimno marginaliziran. Romi nemaju jednak pristup obrazovanju, socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti te jednake mogućnosti zapošljavanja kao većinsko stanovništvo.

Sustav ih zanemaruje misleći da je njima sasvim dovoljno ako im se da sića od socijalne skrbi. A realno, kocka i alkohol je jedino što se tim ljudima nudi.

Već su poprilično rašireni mitovi o primateljima socijalne skrbi pa se o njima govori kao o parazitima koji sišu pare od države. Prije svega, nitko nije izabrao biti “na socijali”. “Socijala” je posljednja slamka spasa za ljude koje sustav brutalno odbacuje, a vaučeri umjesto te iznimno niske naknade neće ih spasiti. Možda neće biti uvijek gladni, ali će živjeti bez struje i vode jer to se vaučerima ne može platiti.

I ako su ti vaučeri toliko super, eto ih vama!

Dodajemo i to da ne nasjedamo na floskule o “novcu svih nas koji se troši na socijalu”. To su jako mali iznosi, ukoliko pogledamo druge troškove državnog budžeta i sulude projekte ove vlade. Bolje da ne počinjemo o “novcu svih nas” koji se troši na nabavku borbenih aviona ili na spašavanje privatnih korporacija!

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: