Samo nas socijalizam može spasiti

Početak ove godine obilježen je naglim širenjem novog virusa i bolesti nazvane COVID-19. Epidemija je uskoro poprimila široke razmere pa je SZO objavila globalno vanredno stanje. Dok mediji šire paniku, u većini zemalja uvedene su vanredne mere pa i policijski časovi kako bi se sprečilo dalje širenje visoko zaraznog virusa i smanjilo opterećenje ekonomije i javnih zdravstvenih sistema koje kapitalizam iz dana u dan urušava.

Jedan od retkih koji nas iznova iznenađuje i uliva nam nadu je zdravstveni sistem Kube. Iako mala ostrvska zemlja, Kuba je od samog izbijanja pandemije stavila kubanske lekare i kubanski biolek zvan Interferon alfa 2B u službu svima kojima je pomoć potrebna. Naime, upravo se Interferon alfa 2B našao na listi od tridesetak lekova koje je kineska Državna zdravstvena komisija izabrala za borbu protiv respiratornih oboljenja koja izaziva gorepomenuti virus.

Ovaj lek je sprečio na hiljade smrtnih ishoda u Južnoj Koreji: od 8000 zaraženih svega ih je 72 preminulo. Korišten je i u Nemačkoj, gde je od 3156 ljudi umrlo samo 3. Osim u vidu lekova, Kuba je ponudila pomoć i u vidu ljudstva. Kubanski lekari su zajedno sa kineskim kolegama sleteli u Italiju kako bi se sprečile dalje komplikacije u drugom po veličini žarištu od infekcije COVID-19. Također, državama poput Jamajke, Grenadine, Svetog Vinsenta i Svetog Kristofora i Nevisa kubanski eksperti pomažu i izgradnjom adektvatne infrastrukture i plana lečenja zaraženih u gorućoj pandemiji. Ujedno je Kuba jedina država koja je dozvolila pristanak britanskog kruzera sa zaraženim licima koji je do tog trena bio zaglavljen u karipskim vodama.

Kuba je od svoje revolucije do danas redovno slala ispomoć u vidu međunarodnih medicinskih misija, tzv. vojska bijelih kuta, kako ih je Fidel Castro nazivao. Prema navodima kubanskog Ministarstva zdravstva, od 1963. bilo je više od 600.000 akcija u 164 zemlje. Kao najbitnije od svega treba istaknuti kako svo to međunarodno angažovanje ne utiče na njihovo zdravstvo. Oni imaju dovoljne kapacitete da iznesu sve.

Kuba je živi dokaz da jedino socijalistički utemeljeno zdravstvo može odgovoriti na goruće potrebe jer je socijalističkom zdravstvenom sistemu zdravlje stanovništva uvek na prvom mestu.

Solidarno sa drugima mi ne gubimo već dobijamo više!

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: