Štrajk u karantinu!

Život ne može da stane, govore predstavnici vlasti u Srbiji dok vojskom i policijom obezbeđuju poštovanje policijskog časa koje je proglašeno proceduri koja ne odgovara trenutno važećim zakonima. Ta rečenica znači da se proizvodne i određene grane trgovine ne zaustavljaju za vreme vanrednog stanja, pa ni policijskog časa. U sektor proizvodnje spadaju neke strane kompanije kojima su prodate fabrike. Neki od njih, ako ne i većina, još uvek nije u stanju ili čak i ne pokušava da obezbedi uslove koji su potrebni da bi se sprečilo širenje zaraze.

Svakako najgoru reputaciju za sada ima kompanija Jura iz Južne Koreje koja ima tri fabrike u Srbiji – u Rači, Nišu i Leskovcu. Radnice i radnici ove kompanije u Nišu su pokrenuli štrajk upozorenja posle čega im je obećano da će im biti obezbeđene maske i rukavice, a zatim su i zaposleni u Rači uspeli da obaveste javnost o istom problemu: nema maski, rukavica, a menadžeri ne poštuju odluku o bezbednom razmaku između zaposlenih.

Povrh toga, druga smena završava rad u 23 sata, dok je u toku policijski čas, a potvrde od kompanije o radnoj obavezi još nisu stigle. Postoje svedočenja zaposlenih da Jura nije jedina kompanija koja ne poštuje preporuke i propise o sprečavanju širenja zaraze; ni mnoge druge proizvodne ili trgovinske kompanije nisu u stanju ili ne mogu da obezbede potrebne uslove za neširenje zaraze. Na objavljenu vest o uslovima u Juri, javili su se zaposleni iz Simensa koji tvrde da je situacija slična.

Takođe, stanovnice i stanovnici Srbije mogu se uveriti da i u mnogim trgovinskim radnjama zaposleni nemaju adekvatnu sanitarnu opremu. Sve ovo se odvija pred očima javnosti, ali za vlasnike kapitala i njihove menadžere nema sankcija, dok je ugroženim grupama, ne samo od virusa, već i ekonomski – a to su radnici, penzioneri, nezaposleni, beskućnici i osiromašeni pod pretnjom kazni koje višestruko nadmašuju njihovu mogućnost da je isplate.

Ovo je još jedan u nizu primera kojim se pokazuje u praksi da je pravo odnosno pravni sistem kapitalističkih zemalja – volja vladajuće klase pretočena u zakon. I još jedan primer da jedino organizovano radništvo može da štiti radničke interese, a ne institucije kapitalističkih država. Puna podrška zaposlenima u Juri da ostvare zahteve za elementarnom zaštitom od zaraze i poziv drugima da slede taj primer na svim mestima na kojima treba.

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: