Kad gazde financiraju prosvjede protiv zdravlja

Svatko tko je posljednjih tjedana pratio vijesti mogao je vidjeti slike demonstranata u mnogim zemljama koji traže da se ukinu mjere zaštite od pandemije i da se svi „vrate na posao“. Taj „pokret“ osobito je raširen u SAD-u i Brazilu. Ali zašto bi itko normalan protestirao da se lakše zarazi?

Ti prosvjedi uvijek su bili šaroliki. Da, na njima sudjeluju teoretičari zavjere i različiti ekstremni desničari koji su inače za zabrane svega i svega, ali ne ako to spašava zdravlje. Njihove motive ne treba objašnjavati jer su ionako besmislene. Da, na prosvjedima ima i onih radnika koji su dovoljno glupi da misle da je vlada kriva jer im „ne da da rade“, a nisu im krive gazde koje ih otpuštaju.

Najviše je ipak onih koji ne prosvjeduju da bi oni sami radili, nego da bi radili oni siromašniji od njih. Svi ti debili s natpisima „trebam novu frizuru“ zapravo jasno govore da je njihova komocija puno važnija od života drugih ljudi. Ali u svemu tome ne treba zaboraviti i one koji imaju najviše interesa u prosvjedima.

Američke prosvjede između ostalih financira obitelj Coors, koja posjeduje istoimenu kompaniju, inače jednog od najvećih svjetskih proizvođača piva i sokova, i obitelj Koch, poznata po vlasništvu kemijskog multinacionalnog giganta i financiranju različitih ekstremno desničarskih kampanja. Ali oni su samo vrh sante. Većina milijardera uključila se u financiranje bilo medijske kampanje bilo prosvjeda protiv mjera opreza.

To pokazuje dvije stvari. Prvo, da bogati ne mogu živjeti bez rada onih siromašnih. Odnosno da cijelo društvo ovisi o onima koji su najmanje cijenjeni, dok su najviše cijenjeni bogataši uglavnom beskorisni ili štetni. Drugo, da živimo u svijetu u kojem je masovna smrt manje važna od čuvanja bogatstva moćnih.

Čak i u zemljama u kojima nema takvih otvorenih protesta protiv zdravlja logika je ista. Kada vam kažu da morate raditi da biste spasili „ekonomiju“ znajte da to znači zapravo da treba da spasite bogatstvo bogatih. Jer vi ionako niti radite za sebe, niti je onima na vlasti stalo do vaše budućnosti. Dapače, oni će se s vašim zdravljem rado kockati radi vlastitog profita.

Zatvoreno za komentare.

Create a website or blog at WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: