Država Srbija kao tipičan kapitalista

Srbija nije samo kapitalistička država, već je i država-kapitalista. Iako se velikim delom poslednjih decenija odriče svoje uloge ekonomskog subjekta, ona to ipak jeste, uprkos privatizaciji svega što je do sada moglo da se privatizuje.

Ona se javlja kao vlasnik određenih firmi preko kojih, istina neubedljivo, ali pokušava da pospeši javnu potrošnju i makar minimalno ublaži sve veću i sve manje prebrojivu nezaposlenost. U tim slučajevima, ona se ponaša kao tipičan kapitalista, zakidajući na svakom mogućem mestu svoje zaposlene, a povećavajući nivo eksploatacije do krajnjih granica.

Jedan od tipičnih primera za to je preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom Grafopromet iz Kragujevca. Iako je po formalnom statusu deoničarsko društvo, država je vlasnica deonica firme sa 30 zaposlenih, od kojih je 18 lica sa invaliditetom, a među njima 13 osoba sa posebnim potrebama. Ovom preduzeću nisu odobrena sredstva predviđena Programom ekonomskih mera Vlade Republike Srbije, odnosno tri minimalne zarade za sve zaposlene, jer se ovaj program po njima odnosi samo na privatna preduzeća.

Takođe, ovom uredbom, Grafopromet je između ostalih 16 državnih preduzeća koja zapošljavaju invalide, je isključen iz mogućnosti dobijanja povoljnih kredita. Posebno ovom stanju doprinose i milionski dugovi koje državne institucije imaju prema Grafoprometu d.o.o. za realizovane poslove.

Dakle, svojim klasnim drugovima, kapitalistima, Srbija daje podsticaje, dok svojim preduzećima ista uskraćuje, a uz to očekuje da besplatno rade, što je ponašanje tipično za kapitaliste.

Podrška zaposlenima u Grafoprometu. Dole sa licemerjem države, dole eksploatacija. U borbu za osnovna radnička prava.

Protiv kapitalizma!

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: