Vandalizam sa blagoslovom nadležnih institucija

Za vreme vanrednog stanja, policijskog časa i drugih mera koje su sprečavale okupljanja zbog proglašene pandemije, u Kragujevcu je došlo do novog uništavanja spomenika koji podsećaju na revolucionarnu istoriju radničkog pokreta.

Sada je reč o beloj mermernoj tabli sa citatom Svetozara Markovića koja obeležava mesto na kome se nalazila štamparija u kojoj su štampane novine pokrenute u vreme Svetozarevog života i rada u Kragujevcu. Spomenik se još uvek nalazi u Glavnoj ulici, ali ga je vlasnik prodavnice obuće prekrečio u zelenu boju.

Ovaj slučaj je samo još jedan u bezbrojnom nizu namerno zanemarivanih i sistematski uništavanih spomenika koji obeležavaju mesta i događaje važne za radnički pokret, kao i antifašističku borbu. Kao i obično kada je reč o vandalizmu koji je u skladu sa istorijski-revizionističkim težnjama vladajuće klase i nacionalističke hegemonije, predstavnici zvaničnih institucija kojima je posao da se staraju o spomenicima izjavljuju da nisu upoznati sa slučajem.

Na pitanja građanki i građana iz Zavoda za zaštitu spomenika o ovom slučaju kažu „da nisu registrovali taj vandalski čin“, ali obećavaju da će preduzeti mere skupa sa nadležnim službama. Da li je reč o još jednom praznom obećanju, kao što je bio slučaj sa spomenikom koji je komemorisao najveći predratni antifašistički skup, a koji nikada nije vraćen na svoje mesto ili više desetina bisti partizana i revolucionara koje nikada nisu ni pronađene, ni vraćene, vrlo uskoro ćemo videti.

U svakom slučaju, pozivamo sve zainteresovane pojedince i pojedinke, kojima borba za pravdu i istinu leže na srcu da reaguju i postavljaju pitanje nadležnima: dokle će se nekažnjeno i nesmetano odvijati ovaj vandalizam koji interveniše sećanje na borbu za slobodu.

Možete prekrečiti tablu, možete uništiti spomenik, ali ne možete poništiti borbu i ne možete izbrisati sećanje na nju. Za nas, nadalje, ostaje poruka sa oštećene i sakrivene table da se nje pridržavamo, jer smo posle 150 godina ponovo u sličnoj situaciji: NAŠA GLAVNA ZADAĆA JE DA ZNANJE KOJE IMAMO ŠTO DALJE RASPROSTIREMO POGLAVITO DA SE BRINEMO KAKO ĆEMO PRONIĆI U SAMU MASU NARODA.

Za one koji žele da postave pitanje ili izraze protest, mejl Zavoda za zaštitu spomenika kulture je: zavod@kulturnonasledje.com

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: