Make racists afraid again

Prije nekoliko dana društvene mreže je preplavila snimka još jednog okrutnog ubojstva američke policije. Žrtva je dakako crnac, 46-godišnji George Floyd, „priveden“ nenaoružan i kako snimka jasno pokazuje uz upotrebe takve žestoke sile da je od posljedica uskoro i preminuo. Protiv ubojice, policajca Dereka Chauvina, i njegovih kolega koji su „incident“ mirno promatrali sa strane nisu pokrenuti krivični postupci za brutalno ubojstvo, za sad su tek „udaljeni s posla“. Na mrežama kolaju Derekove fotografije na kojima pozira u kapi s natpisom „Make Whites Great Again“.

Ovo ubojstvo nije eksces, već nažalost svakodnevica crne Amerike. Američka policija pogonjena je jakom rasnom mržnjom i osnažena institucionaliziranom podrškom, pravnom i političkom. Nakon ubojstva tisuće ljudi preplavile su poprište tog najnovijeg zločina, Minneapolis, a šire se i dalje. Kako su zbog pandemije na snazi mjere distanciranja, policija ih koristi kako bi nastavila business as usual, grubu demonstraciju rasne mržnje: ekscesivno koristi suzavac i zasipa gumenim mecima nenaoružane prosvjednike, pa i djecu. Podsjetimo da su prije svega nekoliko tjedana i upravo po uvođenju posebnih mjera, američkim ulicama marširali bijelci, većinom naoružane paravojske, tražeći slobodu kretanja za odlazak na frizure i pedikure. Policija ih je mirno promatrala. To je jasna slika stanja: represivni sistem, unatoč njegovoj deklarativnoj neutralnosti, u osnovi je instrument rasističkih bijelaca. Ovakvi učestali „incidenti“ otkrivaju njegovo pravo lice, oni su nastavak linčovanja u tradiciji Ku Klux Klana.

S obzirom na to je zakon na strani vladajućih, potlačeni mu se mogu oduprijeti samo ako stisnu redove. Kolika je snaga potlačenih kad su ujedinjeni u protestu najbolje pokazuju svježe slike iz Minneapolisa, gdje policija upravo gradi zaštitini zid oko postaje.

Solidarno sa svim potlačenima koji ustaju protiv institucionaliziranog linča i bore se za klasno i rasno oslobođenje!

#BlackLivesMatter #AbolishThePolice

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: