„Baćo“: Život posvećen borbi

Upoznajte Spasoja Baća Steića, revolucionara i antifašistu. Srbin po nacionalnosti, tokom Prvog svetskog rata zadesio se na teritoriji Rusije. U januaru mesecu 1918. godine stupio je u redove ukrajinske Crvene garde u toku borbi protiv ukrajinskih nacionalista u Kijevu za vreme takozvanog Arsenalskog ustanka.

Posle gušenja ustanka, prešao je u Donbas gde se borio za Donjecku sovjetsku republiku koja je bila kratkog veka. Posle poraza te republike, prešao je u ruski grad Samara gde se pridružio jugoslovenskim crvenim internacionalistima koji su bili u sastavu čuvene Čapajevljeve divizije.

U toku 1919. godine bio je deo Jugoslovenske sekcije Kominterne i kao takav se vratio u zemlju da bi učestvovao u organizaciji revolucionarne borbe. Bio je jedan od osnivača KPJ u okviru koje je imao zaduženja u njenom vojnom krilu.

Godine 1921, 28. juna pokušao je atentat bombom na kralja Aleksandra Karađorđevića. Atentat nije uspeo, a on je uhapšen, a zatim osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu. U zatvoru je redovno bio mučen i prebijan, što se vidi po slici iz tog perioda.

Tokom avgusta meseca 1941. godine organizovao je bekstvo iz zatvora 33 jugoslovenska revolucionara. Begunci su se dokopali planina i pridružili partizanskim jedinicama. Baćo Steić postaje jedan od komandanata i tokom Užičke republike je bio član Vrhovnog štaba. Poginuo je u Bici na Sutjesci u junu 1943. godine.

Zatvoreno za komentare.

Create a website or blog at WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: