U čast sećanja na Aleksisa Grigoropulosa dogodila se mobilzacija širom Grčke

Dana 6. decembra, okviru borbe za prava omladine na zdravlje, obrazovanje, rad, demokratiju i opšte slobode, oboležavano je i sećanje na Aleksisa Grigoropulosa, koga je ubio policajac Korkoneas. Mitinzi su organizovani u mnogim krajevima Atike, kao i u mnogim gradovima Grčke, u praksi kršeći klimu nadziranja i vladinih i policijskih zabrana. Poruka pobune se još jednom začula ove godine podjednako u Atini, Solunu, Patri i drugim gradovima, koji su bili preplavljeni policijom koja je trebalo da izvrši vladine i policijske naredbe pod maskom brobe protiv pandemije.

Iako je vlada pretvorila Atinu u okupirani grad, preplavljen hordama specijalne policije, mnogi su izašli da odaju počast Aleksisu noseći po cvet, samo da bi prkosili hemijskim otrovima, šok-bombama, prebianjima i desetinama hapšenja, naročito antikapitačostičkim levičarskih aktivista, ali i političkih izbeglica iz Turske kojiesu takođe umešali. Policija je opsedala sedišta političkih organizacija. Novinari, fotografi, pravnici, kao i obični prolaznici vređani su i verbalno napadani što je pokazalo sramotu grčke policije koja je danas ispoljila poštovanje za ubicu Korkoneasa na svoj način.

Ovo je treći put u poslednjih dvadeset dana da antidemokratske namere vlade da uvede grobnu ćutnju u grčko društvo ne uspevaju da prođu, baš u trenutku kada oni pokreću novi napad na radni narod i demokratska prava neprestanim donošenjem zakona, kršeći ustav svojim zabranama zbog čega snosi punu odgovornost za do sada nekoliko hiljada umrlih u pandemiji. Sve to ih čini još agresivnijim prema onima koji se opiru.

Prethodnice ove borbe, na ovogodišnjoj proslavi ustanka od 17. novembra 1973. godine i štrajka od 26. novembra kao i današnja mobilizacija jeste za državu borba protiv antikapitalističke levice i otud se suočavamo sa desetinama hapšenja, pritvaranja i novih optužbi. To je borba protiv zdravstvenih radnika na frontu protiv virusa, poput predsednika sindikata bolnice Atika, advokata u procesu protiv Zlatne zore, regionalnih odbornika antikapitalističkih levičarskih organizacija koji se nalaze među uhapšenima.

Vlast je u teškoj zabludi ako veruje da će na ovaj način slomiti borbeni duh predvodnika borbe i hiljade onih koji, širom čitave Grčke preispituju njihovu politiku i efekte i krše vladin „karantin“ za sindikate, politička prava i borbu. Izgleda kao da se plaše snage današnjeg otpora jer dobro znaju sa čime će se narod suočiti posle lokdauna. Masovna nezaposlenost i ekonomski pad povrh hiljada mrtvih u pandemiji. Vlasti drhte zbog izbijanja novih narodnih borbi i zato pritiskaju narod koji se već bori, pokupavajući da nanesu udarac predvodnicima borbe koja se pojačava, sa ciljem da prekinu njihovo jedinstvo sa narastajućim narodnim protestom.

Sve im je uzalud! Borba za prava naroda na zdravlje, obrazovanje i radna prava će se nastaviti, do zbacivanja njihove politike i sistem koji uzgaja pandemiju i krize.

Mi se njih ne plašimo! Oni izazivanju naš bes! Požnjeće oluju!
Novi levi pokret za komunističko oslobođenje (NAP) 6. XII 2020

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: