Peru: nada za napredak

U nedelju, 6. juna održan je drugi krug predsedničkih izbora u Peruu. Protivkandidati u drugom krugu bili su Keiko Fuhimori, desničarka, kćerka bivšeg predsednika Alberta Fuhimorija koji je ostao upamćen po dve stvari – korišćenju sile i korupciji zbog koje je trenutno u zatvoru i Pedro Kastiljo, seoski učitelj koga mediji označavaju kao krajnjeg levičara i marksistu.

Ovi izbori su predstavljali nadu za neke da će posle njih sveopšta kriza sistema krenuti ka izlazu. Peru je inače zemlja u kojoj su ogromne socijalne razlike, politički sistem je potpuno truo, a kao odraz svega toga stoji neslavni pandemijski bilans po kome je Peru zemlja sa najviše smrtnih slučajeva per capita od kovida na svetu.

Keiko Fuhimori je na ovim izborima predstavljala dosadašnji sistem i političku oligarhiju kakvu smo do sada poznavali. Predstavnik svih drugih je Pedro Kastiljo, čovek koji se formirao van krugova političke ili bilo koje druge elite. Koliko je velika tenzija dignuta u peruanskom drušrtvu oko izbora, govori činjenica da je u drugom krugu predsedničkih izbora glasalo više nego u prvom.

Nakon 98 odsto izbrojanih glasova u minimalnoj prednosti je Kastiljo, za 0,46 odsto. To je, za sada, dovoljno da deo medija proglasi Kastilja za pobednika. Naravno, pobeda bi bila značajna ne samo za radničku klasu već i najšire slojeve Peruanaca i donela bi povoljniji odnos snaga nego da te pobede ne bude, ali na osnovu dosadašnjih iskustava i odnosa snaga u Južnoj Americi, možemo pretpostaviti da će se reakcionarne snage kao i obično u slučaju poraza pozivati na proceduralne greške, iako su oni ti koji kontrolišu sistem, pa i izbore.

Ko god bude bio proglašen za predsednika/predsednicu, mala razlika u glasovima neće doneti stabilnost i moć da rešava krizu, odnosno kriza će se i dalje produbljivati samo što će ovog puta nosioci sukoba biti sadašnji predsednički kandidati. U slučaju pobede, kao i u slučaju poraza, samo dalja politička mobilizacija najširih masa, osiromašenog i obespravljenog stanovništva, može da predstavlja nadu za napredak.

Bez obzira na to što izbori neće promeniti mnogo toga, ipak je važnije da se sadašnja prednost Pedra Kastilja zadrži, jer većina u Peruu oseća potrebu za simboličnom potvrdom pobede nad upravljačkom elitom koja već vekovima pljačka ljude i prirodna bogatstva u interesu imperijalizma.

Kastilju i članicama i članovima pokreta Slobodni Peru čestitamo na dosadašnjem velikom rezultatu, koji posle desničarskih državnih udara u Brazilu, Argentini i Ekvadoru predstavlja novu nadu u skoru pobedu nad imperijalizmom u Južnoj Americi, a time i u čitavom svetu.

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: