Brodovi za okupatore?

Vojni ataše Turske Republike nedavno je posjetio splitsko brodogradilište Brodosplit u kojem je navodno dogovarao narudžbu za tursku vojsku. Vijest je u medijima pozdravljena kao velika poslovna prilika za privatizirano brodogradilište, bez i jedne rečenice skepse.

Iako je Brodosplit u rukama „sumnjivog domaćeg poduzetnika“, on još uvijek živi pretežno od državnih narudžbi i pomoći. Jedino što je privatizacijom ostvareno je dramatično srozavanje radničkih prava i plaća. Posao s turskom vojskom se zato gleda kao poslovni iskorak.

Treba zato podsjetiti što je to turska vojska i kome bi izrabljivani radnici Brodosplita trebali isporučivati brodove. Turska vojska od 1923. u suštini čvrstom rukom upravlja turskom državom. U nizu državnih udara tokom prošlog stoljeća pobila je desetke tisuća ljevičara, sindikalista i studenata, a stotine tisuća izvrgnula brutalnom mućenju.

I to nije samo stvar povijesti. I danas vojska ima presudnu ulogu u državi, samo sada u savezu s islamističkim diktatorom Erdoganom. Ona upravo i sada provodi kampanju ratnih zločina uglavnom protiv kurdskih civila na vlastitom teritoriju, gdje je odgovorna za uništavanje cijelih naselja, etničko čišćenje stotina tisuća ljudi i masakre cijelih sela.

Uz to, Turska trenutno okupira dijelove teritorija čak tri države: Iraka, Sirije i Libije. U svakoj od ovih zemalja je kriva za ratne zločine, etničko čišćenje, namjerno ubijanje civila, uništavanje civilnih objekata i naselja, mučenje, korištenje islamističkih bandi plaćenika itd…

Sve te stvari naizgled uopće ne zanimaju nikoga ovdje, odnosno o njima se ne može ni raspravljati. Kad je radnički pokret bio jači, bilo je normalno da se radnici usprotive radu za one koji ubijaju njihove kolege na drugom kraju svijeta. Talijanski lučki radnici nedavno su odbili isporučiti pošiljku oružja za Izrael. Danas su kod nas i radnici svedeni na status žrtve svakakvih „moćnika“, koji se teško mogu izboriti čak i za zaštitu vlastitih prava.

Vrijeme je da takvom svijetu stanemo na kraj. Brodogradilište radnicima – ratni zločinci na smetlište povijesti!

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: