Linija #005: Napad na pravo na more // Antiobrazovni efekti zakonodavstva // Čin terora turske oligarhije

ZAKONOM O POMORSKOM DOBRU – NAPAD NA PRAVO NA MORE

Polako se približava kraj još jedne turističke sezone – kratkog perioda u godini o kojem ovisi ogroman dio ekonomije u Hrvatskoj. Ne samo da je dolazak stranih turista i njihovih deviza glavni hrvatski „izvozni proizvod“, nego turizam godinama služi i kao ispušni ventil za klasne antagonizme u Hrvatskoj. Velik dio stanovnika zemlje još uvijek ima neku, pa makar i skromnu nekretninu na moru koju može iznajmiti i tako znatno podebljati skromni godišnji prihod od rada. Za druge, sezona pruža mogućnost za kratkotrajni izlazak iz nezaposlenosti, makar obično u užasnim radnim uvjetima.

Uz sve to, more je prirodni resurs koji je dosad barem načelno ostao dostupan svima. Za razliku od mnogih drugih zemalja, mogućnost privatizacije plaža u Hrvatskoj je ograničena. Iako sve manji dio radničke klase može priuštiti duže ljetovanje sa smještajem, barem je kupanjem uglavnom bilo dostupno. Svi pokušaji da se snažnije otjeraju siromašni sa plaže i komercijalizira njezino korištenje dosad su odgađani zbog straha od otpora. U turističkoj zemlji, pristup plaži je pitanje klasne borbe.

S krajem ove sezone, vladajuća klasa ponovno se priprema za napad na pravo na more s novim zakonom o pomorskom dobru. Određene opcije za privatizaciju plaža već su dopuštene kroz koncesije, ali i to teško ide zbog otpora. Za dobar dio ljudi u Hrvatskoj, ideja da pristup moru ovisi o dubini džepa je nezamisliva i nedopustiva. To je posljedica posljednjih ostataka „egalitarističkog mentaliteta“ na kojeg se buržoazija neprestano žali, a mi ga pohvaljujemo. Novo zakonsko rješenje zapravo je samo proširenje legalnih mogućnosti za privatizaciju. A potajna legalizacija je obično samo priprema terena za upotrebu represivnih i propagandnih sredstava države radi normalizacije novog stanja.

Drugim riječima, novi zakon je priprema terena za ofanzivu buržoazije. Ta priprema nije prošla neopaženo, a o snazi otpora ovisit će i naše buduće pravo na more.


ANTIOBRAZOVNI EFEKTI ZAKONODAVSTVA

Zakon o racionalizaciji, još jedan u nizu tranzicionih propisa, uprkos svom racionalnom imenu, ostaviće negativne posledice na škole i obrazovni proces pre svega u manjim sredinama. Ovo je još jedan dokaz licemerja vrhuške na vlasti u Srbiji koja u javnosti upozorava na gubljenje stanovništva u manjim sredinama, a sama čini sve da život u tim mestima zagorča.

Odredbi novousvojenog Zakona će rezultirati spajanjem različitih starosnih razreda, kao i gašenjem određenog broja škola. Na ovaj način se mladim ljudima otežava obrazovanje, ili ih se tera na selidbu u veće centre.

Prosvetni radnici i radnice upozoravaju na negativne efekte koji će nastupiti, ali osim primedbi organizovanog otpora za sada nema.


ČIN TERORA TURSKE OLIGARHIJE

Članice rukovodstva ESP (Socijalističke partije potlačenih) – Deniz Aktaš i Ebru Jilgit su uhapšene u Istanbulu sredinom avgusta meseca. ESP je članica parlamentarnog saveza HDP, a uprkos tome su dve drugarice uhapšene u okviru antiterorističkih operacija, što njima kao pritvorenicama dodatno uskraćuje prava, kao što je na primer pravo na advokata u toku prva 24 sata od lišavanja slobode.

ESP je ovim povodom ponovo ukazao na teške uslove u kojima su politički zatvorenici nalaze, a posebno težak položaj imaju zatvorenice koje dodatno bivaju ponižavane svlačenjem pred muškim istražiteljima i slično.

ESP ovu akciju smatra za tradicionalni nezakonski tretman koji se u talasima pokreće od strane policije i/ili medija bliskih sistemu, a koji podrazumeva kriminalizaciju organizacije, realno vanredno stanje u distriktu Gazi, napade na štrajkove, kao i zabranu nadzora nad tretmanom političkih zatvorenika.
Izražavamo solidarnost sa uhapšenim drugaricama i osuđujemo reakcionarno nasilje turske države.


LINIJA: BILTEN SA SAMOORGANIZOVANOM DISTRIBUCIJOM

Tekstovi koje ste upravo pročitali dio su publikacije Crvene akcije / Crvene inicijative, komunističke grupe u Hrvatskoj i Srbiji. Osim online, ona izlazi i u štampanom obliku. Ali distribucija ovisi samo o članicama i simpatizerima. OVDJE možeš pronaći PDF publikacije. Isprintaj ga, crno-bijelo ili u boji, obostrano ili jednostrano, svejedno je. Daj ga nekome ko bi mogao biti zainteresiran ili ga zalijepi na oglasnu ploču na mjestu na kojem bi mogli biti zainteresiranih ljudi.

>> PREUZMI PDF <<

Zatvoreno za komentare.

Create a website or blog at WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: