Podrška štrajku u Malamatini

Desetine radnica i radnika, uz drugarice i drugove solidarne sa njima, brutalno je napala policija u šestoj nedelji štrajka u vinariji Malamatina u Solunu. U napadu je najmanje desetoro povređeno, a šestoro ih je završilo u bolnici. Istovremeno, policija je nastavila sa hapšenjem predsednika sindikata, koji je završio u bolnici, i jednog od onih koji se solidarišu. U toku napada interventne policije, štrajkbreheri koji su dovezeni kamionima kompanije su uvedeni u vinariju. Satima pre toga štrajkači su sprečavali ulaz štrajkbreherima.

Štrajkači zahtevaju povlačenje odluke o otpuštanju petnaestoro zaposlenih, zatim potpisivanje kolektivnog ugovora i povećanje plata, tvrdeći da će se boriti do konačne pobede. Novi menadžment kompanije, koristeći se novim zakonima koji su usvojeni u Grčkoj, želi da istera stare zaposlene, raspusti sindikat i nametne individualne ugovore.

Kompanija Malamatina postoji 125 godina i do sada je bila profitabilna. U prethodnom periodu, zaposleni i sindikat su prihvatili smanjenje zarada od 20 odsto. Ali, bez obzira na to, uprava je odlučila da otpusti petnaestoro, koji su inače članovi/ce sindikata, da bi slomila moral radnika/ca. Već šest nedelja vodi se velika borba štrajkom. Individualne ugovore je potpisalo jedanaestoro, pod pretnjama i prisilom. Kompaniju podržavaju sudije koji su štrajk proglasili nezakonitim dok je tužilac naložio i hapšenje sindikalista zbog nezakonitog nasilja, kako su oni okarakterisali ovaj štrajk. Interventna policija, koja funkcioniše kao državno obezbeđenje za private kompanije, danima je opkoljavala vinariju.

Borba je ta koja baca svetlo na veličinu rata između radničke klase i kapitala. Za sudske vlasti legitimno je otpuštanje i smanjenje plata, rastegljivo radno vreme za radničku klasu koja se suočava sa nezaposlenošću. Zato je borba radnika/ca Malamatine borba za čitavu radničku klasu, borba koja treba da se izbori za

• zaustavljanje ucena od strane kompanije i zaustavi pokušaje da se terorizuje borba i to mora biti zaustavljeno zidom solidarnosti. Stop svim procesima protiv sindikalista i policijskom nasilju;
• momentalni opoziv petnaest otkaza;
• nastavak potpisivanja kolektivnog ugovora. Ne individualnim ugovorima.

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: