Privatizacije i zločinačke politike vlada ubijaju

Tragedija ne železnici u Larisi sa desetinama preminulih (od kojih većina studenti koji su se vraćali u Solun sa karnevalskih svečanosti) je najozbiljnija železnička nesreća u našoj državi i to u vreme razvoja tehnologije koji sve nagna na pomisao da je tako šta nemoguće.

Ova tragedija je predskazana, zločin s predumišljajem vlade Nove Demokratije (ND) i prethodne SYRIZA vlade koje su privatizovale i rasformirale Železnice Grčke (Greek Railways) pretvarajući „železničke kompanije sa najvećim gubitkom u Evropi“ u „profitabilnu“ železnicu, uz provokativno ignorisanje posledica.

Kompanija je prodata 2017. godine za samo 45 miliona evra italijanskoj Ferovie grupi (Ferrovie Group). Odluku je donela tadašnja vlada Sirize, dok je privatizacija bila ključni cilj EU i MMF-a i „memorandumska obaveza“ od 2010. godine. Odluku su podržali ND i KINAL-PASOK, koji su prethodnih godina vodili računa da se nekada moćna kompanija rasformira na manje, kako bi se lakše rasprodala.

U suštini, otkako je preuzela vlast, ND je nastavila da subvencioniše nove vlasnike sa desetinama miliona godišnje kako bi železnica ostala profitabilna, ignorišući stalne pritužbe železničkih radnika na dramatičan nedostatak osoblja i bezbednosnih mera. Zapravo, Micotakis je planirao da danas poseti centar elektronske signalizacije železničke mreže u Solunu, po svemu sudeći da napravi još jednu izbornu fijestu proklamujući „kako je to moderno“!

Dramatična i ponovljena upozorenja radnika o opasnoj nestašici kadra i osnovne infrastrukture železničke mreže primana su ravnodušno i sa podsmehom. Umesto toga, nadležni su nastavili sa otpuštanjem osoblja sa ciljem da se završi ‘čistka’.

Ovaj zločin ne sme ostati bez odgovora. U zemlji u kojoj svuda postoje kamere i sve se prati, mašinovođe voze na slepo. U zemlji u kojoj se milijarde daju za ratne avione i fregate, transport se privatizuje i ostavlja ogoljen umesto da bude zaštićen i ojačan kao javno dobro.

Privatizacija i vlade koje joj služe ubijaju! Bez daljih žrtava na oltaru profita.

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: