Osmomartovski marš u Zagrebu

Sinoć smo se pridružili 8-martovskom Noćnom maršu u Zagrebu. Pod geslom „Štrajk u kuhinji, štrajk na ulici“ organizatorice su upozorile na nejednakosti i nasilje nad ženama u svim sferama života: od potplaćnosti na radnim mjestima i neplaćenog kućanskog rada, preko uskraćivanja prava na pobačaj u javnim zdravstvenim ustanovama i nasilja nad trans-osobama i migrantima, do obiteljskog nasilja u četiri zida.

Aktualna kapitalistička kriza intenzivirala je eskploataciju radnika i radnica, udarila na javne servise i potencirala nasilje, kako represivnog aparata tako i ono obiteljsko. Kao odgovor na ovu eskalaciju organizatorice Marša pozvale su na štrajk, ove godine simbolički, kao kratki prekid rada, ali s nadom i prespektivom budućih udruživanja s radničkim borbama. Čule su se i na transparentima vidjele podrške radnicama Orljave koje su nakon više od godine dana borbe izborile otpremnine, radnicima Čistoće koji su zbili redove i oduprli se prijetnjama, platformskim radnicima koji ovih dana ustaju protiv nesigurnih radnih uvjeta, zdravstvenim radnicama i radnicima koji najavljuju štrajk.

Marš je na ulice Zagreba izveo oko 10.000 ljudi, spremnih da glasno viknu NE konzervativnim, mizoginim i antiradničkim politikama.

Štrajkove na ulice!

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: