Linija #007: Slab otpor udaru na studente // Osmomartovski marš u Zagrebu // Protiv Makrona i njegovih reformi

SLAB OTPOR UDARU NA STUDENTE

Nemali broj fakulteta u Srbiji drastično je povećao cene školarina sa neuverljivim opravdanjima o usklađivanju cena sa inflacijom ili bez ikakvih objašnjenja. Povećanje je znatno veće od inflacije, tako da se ova objašnjenja mogu tretirati kao cinizam uprava fakulteta koje umesto da što više dele znanje, žele da množe profite.

Međutim, ono što najviše brine kod ove pojave jeste minimalni otpor koji postoji samo na jednom od tih fakulteta. U ovom trenutku, sa žaljenjem može da se konstatuje da ozbiljniji studentski pokret ne postoji. Studentske mase, nimalo zanemarljive po svom broju, uhvaćene su u ideološku zamku nacionalizma i geopolitike i zato važnost dostupnosti obrazovanja i pre svega socijalne borbe treba uneti u temelje organizovanja studentskog pokreta.

Studenti su u prošlosti, u XIX i tokom XX veka igrali vrlo važnu ulogu u širenju progresivnih ideja i borbi za pravdu. Pred današnjim studentima je isti zadatak. Vrlo je važno da svi podržimo studente Arhitektonskog fakulteta koji su blokirali tu ustanovu i pozivamo studente i studentkinje drugih fakulteta da se uključe u borbu!


OSMOMARTOVSKI MARŠ U ZAGREBU

Pridružili smo se osmomartovskom Noćnom maršu u Zagrebu. Pod geslom „Štrajk u kuhinji, štrajk na ulici“ organizatorice su upozorile na nejednakosti i nasilje nad ženama u svim sferama života: od potplaćnosti na radnim mjestima i neplaćenog kućanskog rada, preko uskraćivanja prava na pobačaj u javnim zdravstvenim ustanovama i nasilja nad trans-osobama i migrantima, do obiteljskog nasilja u četiri zida.

Aktualna kapitalistička kriza intenzivirala je eskploataciju radnika i radnica, udarila na javne servise i potencirala nasilje, kako represivnog aparata tako i ono obiteljsko. Kao odgovor na ovu eskalaciju organizatorice Marša pozvale su na štrajk, ove godine simbolički, kao kratki prekid rada, ali s nadom i prespektivom budućih udruživanja s radničkim borbama. Čule su se i na transparentima vidjele podrške radnicama Orljave koje su nakon više od godine dana borbe izborile otpremnine, radnicima Čistoće koji su zbili redove i oduprli se prijetnjama, platformskim radnicima koji ovih dana ustaju protiv nesigurnih radnih uvjeta, zdravstvenim radnicama i radnicima koji najavljuju štrajk.

Marš je na ulice Zagreba izveo oko 10.000 ljudi, spremnih da glasno viknu NE konzervativnim, mizoginim i antiradničkim politikama.


PROTIV MAKRONA I NJEGOVIH REFORMI

Protesti protiv Makronovih penzionih reformi naterali su Vladu te zemlje i glavnog promotera tog zakona Emanuela Makrona da otvoreno pokažu da kada je interes elite u pitanju, onda zakonitost i procedure mogu da budu i zaobiđene.

Da bi obezbedio stavljanje na snagu reformi, vrh vlasti je odlučio da zaobiđe zakonsku proceduru i zakon opravosnaži mimo parlamenta, čime je dolio ulje na vatru i protesti su se pojačali. Očigledno je da je francuska vlada u ofanzivi protiv radništva te zemlje, koristeći brutalne nasilne metode za razbijanje i zabranu okupljanja. Međutim, sve je
to samo izazivalo žustriji otpor.

Radnice i radnici Francuske u ovom trenutku daju primer kako se bori protiv ugrožavanja prava.


LINIJA: BILTEN SA SAMOORGANIZOVANOM DISTRIBUCIJOM

Tekstovi koje ste upravo pročitali dio su publikacije Crvene akcije / Crvene inicijative, komunističke grupe u Hrvatskoj i Srbiji. Osim online, ona izlazi i u štampanom obliku. Ali distribucija ovisi samo o članicama i simpatizerima. OVDJE možeš pronaći PDF publikacije. Isprintaj ga, crno-bijelo ili u boji, obostrano ili jednostrano, svejedno je. Daj ga nekome ko bi mogao biti zainteresiran ili ga zalijepi na oglasnu ploču na mjestu na kojem bi mogli biti zainteresiranih ljudi.

>> PREUZMI PDF <<

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: