PRVA ŽENA-ČLANICA VLADE TEKOVINA JE OKTOBARSKE REVOLUCIJE! SREĆAN ROĐENDAN DRUGARICE ALEKSANDRA

Na današnji dan rođena je Aleksandra Kolontaj – marksistička teoretičarka, diplomatkinja i prva žena koja je postala ministarka u nekoj vladi u istoriji čovečanstva! Uticaj Aleksandre Kolontaj u Boljševičkoj partiji je bio veliki, koja ju je postavila na mesto Narodne komesarke za socijalna pitanja u prvoj Sovjetskoj vladi kojom je predsedavao Lenjin 1917. i 1918. godine.

Bila je snažna zagovornica ženskog oslobođenja sa uporištem u dijalektičkom materijalizmu, , što je ideja koja i danas nadmašuje mnoge ideje na kojima insistira buržoaski feminizam. Na liniji Oktobarske revolucije i boljševičkih ideja, Kolontaj se neumorno borila za radikalne nove slobode za žene, što je rezultovalo da SSSR postane prva zemlja koja je legalizovala abortus.

Aleksandra Kolontaj je verovala da pravo žensko oslobođenje može biti ostvareno samo zbacivanjem kapitalizma i uspostavljanjem socijalističkog društva. Takođe je smatrala da žensko oslobođenje ne treba da bude ograničeno na zakonska i politička prava, već treba da sadrže i ekonomsku, društvenu i seksualnu emancipaciju.

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: